2015. május 4., hétfő

Ernst Hoferichter és a grafológia


A néhai bajor publicista, író és színész nevét egy művészeti díj kapcsán ismerhetik kortársaink. 1975 óta az özvegye által alapított Ernst Hoferichter-díjat, az a müncheni szerző kaphatja, akinek műveiben az eredetiség nyitottsággal és humorral társul.

Ernst Hoferichter 1895 januárjában (120 éve) született Münchenben egy ács fiaként. A családja nem volt tehetős, de ő ösztöndíjjal mégis tanulhatott. Orvosi, filozófiai és irodalmi tanulmányokat is folytatott. Az I. világháború idején a katonai szolgálat mellett amatőrként színészkedett. Később az újságírás mellett a színház iránti érdeklődése megmaradt, színházi munka kapcsán ismerte meg feleségét is. Egy évtizedet távoli tájakon töltöttek, s amikor 1933-ban hazatértek, szembe kellett néznie azzal, hogy nemkívánatos személy lett. A háborút követően már többet publikálhatott. A 70. születésnapja alkalmából még maga írt könyvet „A világ legnagyobb törpéje” címmel. Ám a rá következő esztendőben, 1966-ban elhunyt.
Halála évében jelent meg egy bizonyosan a grafológia témakörébe sorolható könyve, melynek ugyan hosszú a címe, de a borítóját megmutatjuk. Néhány név azok közül, akikkel foglalkozik ebben: Wagner, Beethoven, Thomas Mann. S még a grafológia iránt érdeklődő költőfejedelem, Goethe ifjúkori és időskori írását is bemutatja.
Ernst Hoferichter esetében a grafológia iránti érdeklődésnek személyes vonatkozása is van. Hiszen Ludwig Klages egyik ismerőse volt. És annyira érdekelte őt a kézírás tanulmányozása, hogy Hoferichter 1952-ben államilag kinevezett tudományos kézírás szakértő lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése