2015. május 11., hétfő

Íráselemzéstől a csillagjóslásig – Elsbeth Ebertin


Elsbeth Ebertin
az 1910-es években
A német írónő Elsbeth Paula Schmidt néven született 1880 májusában Németország keleti részén. Házassága révén lett a családneve Ebertin. Egy fia született. A gyermek ötéves volt, amikor a szülők elváltak, s felnőtt koráig a volt férj nevelte.
Elsbeth Ebertin már a 1900-as évek elején publikált grafológiai témában különböző lapokban. S úgy tűnik házasságának kudarca a szerelem iránt tette érdeklődővé, hiszen több grafológiai könyvét is e tárgyhoz kapcsolhatjuk: írt egyet arról, hogy milyenek a férfiak a szerelemben és egy másikat arról, hogy milyenek a nők a szerelemben. A szeretet rossz módjáról szóló, valamint a szerelmesek kézirataival foglalkozó könyvek mellett az intelligencia és kézírás kapcsolatával foglalkozó, valamint egy gyakorlati kézikönyvet is fellelhetünk Ebertin művei között.
Ám a német grafológus hölgy elemző munkája során megismerte az asztrológiát, s nyugodtan állíthatjuk, hogy átpártolt ahhoz. 1915-ben jelent meg az első asztrológiai témájú könyve, majd ezek kerültek többségbe nála. 1917-38 között egy asztrológiai magazin szerkesztője volt. Elsbeth Ebertin a múlt század 20-as, 30-as éveinek egyik legismertebb asztrológusa volt Európában. 1944-ben egy bombázás során vesztette életét.
Az Ebertin név ma is jól cseng asztrológus körökben, s ez éppúgy köszönhető Elsbeth Ebertinnek, mint a fiának Reinhold Ebertinnek (1901-1988) vagy unokájának Baldur Ebertinnek (1933-).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése