2014. szeptember 1., hétfő

Magyar nyelvű grafológiai publikáció 1913-ból

Az első ismert magyar nyelvű teljes egészében grafológia témájú tanulmány a tárgya a most induló grafológiatörténeti blog első bejegyzésének.

Az 1913-mas publikáció szerzője dr. Szentlőrinczi Liebermann Tódor. A címe pedig: A GRAPHOLOGIA (AZ IRÁS—ANALYSIS TANA) ÉS HELYZETE AZ ORVOSI TUDOMÁNYOK KÖZÖTT. A témaválasztás nem véletlen, hiszen a szerző maga is orvos volt, de grafológiával is foglalkozott. Szerette volna felhívni a hazai orvosok figyelmét erre a tudományra. A hitetlenek meggyőzésére készítette el ezt a tanulmányt 1913. február 11-én tartott előadása nyomán.
Nos, az említett grafológiatörténeti dokumentum az OSZK digitális könyvtárában is fellelhető! Már jó ideje. Azonban a korábban letöltött file szövegét áttanulmányozva észrevettem, hogy bizony a szövegben valami hiányzik, legalább egy oldal kimaradhatott. Jelezve a könyvtár szakembereinek, ők néhány napon belül megkeresték az eredetit, azt újra digitalizálták, s mostmár a tanulmány teljes egészében elérhető és bárki hozzáférhet itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése