2014. szeptember 8., hétfő

Biró József A modern grafológia szerzője


Biró József
Biró József születési anyakönyve alapján Nagyváradon született  1907 nyarán. Apja tanárember volt. Biró József a képzőművészet terén mutatott tehetséget, így az intelligens, érdeklődő és több nyelvet beszélő fiatalember 1925-ben megkezdte tanulmányait a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Itt azonban valósággal beleszeretett a művészettörténetbe és átiratkozott az ELTE elődjének művészettörténet szakára.
Biró József A modern grafológia című művét egyetemi tanulmányai alatt írta, könyve előszavát 1930 januárjával keltezte. Még 23 éves sem volt akkor, s ez volt az első tudományos jelleggel megírt nagyobb lélegzetű műve. Az 1932-ben megjelent doktori értekezése már az első művészettörténeti munkája volt. És innentől kezdve a művészettörténetnek szentelte életét (leginkább az erdélyi kastélyoknak), a grafológia már csak mellékes lett számára, de barátai és ismerősei tudták róla, hogy ért hozzá. 

Élettörténete Budapesten ért véget 1945 elején.

Biró József életéről és munkásságáról, fotókkal és kéziratokkal gazdagított cikket találhatnak a Grafológia folyóirat 2012/3 számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése