2016. március 21., hétfő

Rafael Schermann a híres pszichografológus

Rafael Schermann Krakkóban született 1874-ben (bár több forrás az 1879-es évet adja meg), a születésnapja bizonyos: március 18. Az apjának bélyegkereskedése volt, s ő kisfiúként már a borítékokon lévő írásokat kezdte nézegetni, vizsgálgatni. Még olvasni sem tudott, amikor már nagy érdeklődést mutatott a kézírások iránt.
Rafael Schermann
1923-ban készült fotón
Különleges képességei révén íráselemzői ténykedése túlmutatott a grafológia körén, ezért is tekintjük őt metagrafológusnak vagy pszichografológusnak.
Schermann fiatalkorában a munkája kapcsán költözött Bécsbe, így aztán később mint bécsi grafológus lett ismert. A 20. század elején valóságos sztárnak számított. Bejárta a nagyvilágot, hiszen mindenütt kíváncsiak voltak rá. Magyarországon is több ízben megfordult.
Schermann számára nemcsak megelevenedtek a személyek írásuk alapján, de egy adott személyre hangolódva képes volt annak kézírásához meglepő hasonlóságú írásmintát produkálni. Mindez a szakemberek figyelmét is felkeltette, többen vizsgálták módszereit és közöltek róla tanulmányt. Schermann maga is írt egy könyvet érdekes eseteiről.
A harmincas évek második felében visszaköltözött szülőhazájába, Krakkóban lakott. Schermann végnapjairól, halálának helyéről és körülményeiről nem tudni bizonyosat, csupán annyit: halálát „1940 után”-ra tehetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése