2016. április 18., hétfő

Gertrude Elias, az illusztrátor

Gertrude Elias
Gertrude Elias (1913–1998) Bécsben született és ott tanult az iparművészeti főiskolán, majd tervezőként is dolgozott. Még a világháború kitörése előtt Angliába költözött, ahol idővel sikerült a rajzolással foglalkoznia, illusztrációkat készíteni. Honfitársa, Eric Singer grafológus első könyvében (1949) már láthatjuk Elias magyarázó rajzait, de „A grafológus ábécéje” szinte tobzódik rajzaiban, akár az első, akár az utolsó betűk, akár a szavak szintjén megjelenő kifejező megformálások képi megjelenítése terén. A „Kézírás és házasság” szintén tartalmazza Elias rajzait, akárcsak a „Személyiség a kézírásban” című könyv.
Eric Singer és Gertrude Elias közös munkái nem szokványosak a grafológia irodalmában, a szellemes rajzok ugyanis a kézírásban megjelenő kifejező mozdulatok megértését nagyban könnyítik az olvasóknak.

Gertrude Elias az 50-70-es években újra tevékenykedett eredeti szakmájában, a textiliparban. S jócskán túlélte grafológus-szerzőtársát, közös munkáik újabb kiadásait is kézbe vehette még. A múlt század végén hunyt el, kevéssel a 85. születésnapja előtt, londoni otthonában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése