2014. december 22., hétfő

Románné első könyvéről a Nyugatban

1926-ban a Nyugatban rövid méltatás jelent meg Románné Goldzieher Klára első (ma is kézbe vehető) grafológiai könyvéről, mely az Írás és egyéniség címet kapta. Reichardt Piroska (1884-1943), a Nyugat rendszeres szerzője, így ajánlotta lapjában ezt a ma már grafológiatörténeti mérföldkőnek számító művet:
 „Az első magyar nyelvű grafológia, Románné Goldzieher Klára könyve, megrajzolta a grafológia fejlődését az ötletszerű játékos kedvtelésétől és intuitív megérzéstől a módszeres megfigyelésekkel dolgozó, pszichológiailag és fiziológiailag megalapozott grafológiáig; megállapítja a grafológia jelentőségét s megismertet annak szempontjaival és módszerével,
Románné G. Klára könyve elgondolásában biztos, felépítésében világosan áttekinthető, stílusában pedig mindvégig szerencsésen elkerüli a nagyképűséget és bőbeszédűséget, az unalmat és felületességet, a népszerűsítő munkák eme veszélyeit. Mondanivalóját kétszáz jól megválasztott »grafikum« szemlélteti.
E kis könyv olvasmánynak is élvezetes és tanulságos, de komoly és megbízható vezető azok számára is, akik mélyebben be akarnak hatolni a grafológia területére.”
 
A teljes ismertető az OSZK archívumában itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése