2015. november 6., péntek

180 éve született Lombroso


Cesare Lombroso olasz kriminológus, antropológus és orvos 1835. november 6-án született Veronában.
Páduai, bécsi és párizsi egyetemen tanult, majd orvosként ténykedett. 1864-ben jelent meg első feltűnést keltett könyve a Genio e follia (Lángész és őrültség). Harmincéves korára már a bűnözők is érdekelték. 1871-től elmegyógyintézetet vezetett, s itt érlelte meg híres elméletét. Nagy vihart kavaró L’uomo deliquente (A bűnöző ember) c. könyve 1876-ban jelent meg első ízben. Ekkor már a torinói egyetem tanára volt, s két évtized múlva professzora lett. A későbbiekben finomított elméletén – mely szerint biológiai-antropológiai jellegzetességek hajlamosítanak bűnözésre –, de azt alapjaiban nem változtatta meg. Lombroso egész életét a kutatásnak szentelte, s tévedései ellenére fő érdeme, éppen az, hogy a kriminál-antropológiát a tudományosság felé terelte.

Jules Crépieux-Jamin is felfigyelt ténykedésére és az ő hatására Lombroso az addig érdeklődési körébe került átlagtól eltérő emberek (zsenik, elmebetegek, bűnözők stb.) kézírásával foglalkozott. Ennek eredménye a Grafologia c. műve, mely 1895-ben jelent meg. Borítóján már professzor titulussal jelenik névaláírásának lenyomata.

Élete vége felé a paranormális jelenségek is foglalkoztatták. 73 évesen 1909. október 19-én hunyt el Torinóban. Az észak-olasz nagyvárosban napjainkban róla elnevezett kriminál-antropológiai múzeum működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése