2018. december 12., szerda

Két név egy könyvborító kapcsán

Az ifj. dr. Balázs Dezső és dr. Hajnal Richárd által készített Ember, jellem, írás c. könyv első kiadásának borítóját elnézve felmerült bennem, hogy a grafikája hozzáértő kezek munkája lehet.
A belső címlap hátoldalán feltüntetik, hogy „A címlapot Székely Péter és Harsányi Vera tervezte”. Az akkor még huszonéves alkotópáros később művészházaspár lett, s mindketten egyénileg váltak elismert művészekké határainkon túl is.
Ejtsünk néhány szót róluk!

Székely Péter (1923–2001) Budapesten született. S egyévesen már eljutott Párizsba. Húszéves lehetett, amikor ezt a könyvborítót tervezték, hivatalos képzésben származása miatt nem vehetett részt, de megtalálta a maga mestereit. Bár gyermekként is szívesen formázott, a kővel való munkát munkaszolgálatosként sajátította el. 1946-tól Franciaországban élt, pályája ott bontakozott ki. Pierre Székely ugyan építészettel és grafikával is foglalkozott, mégis a szobrászat egyik kiemelkedő alakja lett a huszadik században. Köztéri szobraival szerte a világban találkozhatunk, Magyarországon is több helyen, és Pécsett szabadtéri múzeuma van. 1972-ben francia állampolgár lett, és 75 esztendősen becsületrenddel is kitüntették. 

Székely Vera (1919–1994), lányként még Harsányi Vera, úszóreménységként az 1936-os olimpián indult, majd országos csúcsokat ért el gyorsúszásban. 1940-ben már tanult Párizsban, de visszatért Budapestre s itt folytatta művészeti tanulmányait. 1946-ban férjével együtt Párizsba kerültek, majd vidékre költöztek. Két gyermekük született. Vera Székely igazi művészi kibontakozása válásuk után indult el. Kerámiákat, szobrokat, festményeket, mozaikokat készített, textilművészettel, installációkkal foglalkozott. Magyarországon is több ízben bemutatták alkotásait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése