2015. december 21., hétfő

Wilhelm Langenbruch és a grafológia


Wilhelm Langenbruch
A német grafológus 1860. december 23-án született. Középiskoláit követően eleinte kétkezi munkákkal és könyveléssel kereste kenyerét, majd egy folyóirathoz került. Huszonévesen találkozott a grafológiával Michon és Crépieux-Jamin művei által, majd tanárra és támogatóra talált Eugen Schwiedland (1863–1936) személyében. Wilhelm Langenbruch előbb Bonnba költözött – megnősült, fia született – majd 1891-tól Berlinben éltek. Ott nyitotta meg grafológiai irodáját. A következő évben (1892) letette hivatali esküjét írásszakértőként. Később ezen ténykedése révén is ismertté lett. Saját értekezései mellett szerkesztője lett az első német grafológiai folyóiratnak (1895), később könyveket is írt a grafológiáról.
Gyakran említik, hogy Langenbruch munkásságának szerepe volt abban, hogy „druszája” Wilhelm Preyer (1841–1897) fiziológia professzor érdeklődése a grafológia felé terelődött. Ugyancsak hatással volt még Ludwig Klagesre abban, hogy a grafológia tudományos vizsgálatába kezdett.
Langenbruch élete végéig folytatta írásszakértői ténykedését. Nem sokkal a 71. születésnapját követően 1932 elején hunyt el Berlinben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése