2015. december 7., hétfő

A cseh grafológia jelese: Schönfeld


Willy Schönfeld
Willy Schönfeld 1909 márciusában egy észak-csehországi városban született. Már 15 évesen foglalkozott a kézírással, huszonéves volt, amikor első grafológiai publikációja megjelent. 1934-ben – maga is a súlyos betegség érintettjeként – tuberkulózisos betegek kézírását vizsgáló tanulmány egyik szerzője. Ez is német nyelvű, ahogyan az első cseh grafológiai folyóirat is (Die Schrift), amelyet Schönfeld és Otto Fanta közösen készített. Schönfeld 1937-ben íráspszichológiai tanulmányt adott közre Masarykról és Benesről ugyancsak németül.
A világháborút megelőzően Willy Schönfeld Prágában élt. Foglalkozása: pszichológus – ez áll regisztrációs lapján, a fotóján pedig Dávid-csillag a kabátján. Utolsó tartózkodási helye Auschwitz. Ott ért véget élete 1944-ben. 
 
De szerencsére a grafológiával kapcsolatos jegyzetei megmenekültek, így 1948-ban megjelenhetett az Učebnice vědecké grafologie pro začátečníky (A tudományos grafológia tankönyve kezdőknek) című könyve, melynek borítóján neve Vilém Schönfeld formában látható. Mivel ez az egyik legjelentősebb grafológiával foglalkozó könyv cseh nyelven, azóta több kiadást is megért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése