2016. február 1., hétfő

Humboldt és a grafológia


Alexander von Humboldt (1769–1859) német báró korának sokoldalú és egyben kimagasló természettudósa volt. Érdemeit a vulkanológia, a földtan, növényföldrajz, fizika és kémia területein is elismerik. Sokat utazott és sokat levelezett.
A 18. század végén Jénában kapcsolatba került Goethével, aki maga is kacérkodott az írások vizsgálatával. Ugyancsak nagy levelező volt és nagyra értékelte Humboldot. Ha nem Goethe révén, máshogyan is találkozhatott az emberi természet megismerésének lehetőségével a kézíráson keresztül.
Humboldt életének kilencven éve alatt felhalmozott levéltára (nagyjából nyolcezer levél) csemege lehet a későbbi korok íráselemzőinek is. Ám Alexander von Humboldt nemcsak az írásban lelte örömét, a kézíráselemzés is játékos kedvtelése volt.
Férfikorának legszebb éveit jórészt Párizsban töltötte, s ez alkalmat adott arra, hogy a társasági grafológiába belekóstoljon. Néhány esetének, „elemzésének” híre fennmarad mások visszaemlékezései által (pl. Custine márkiné írása, illetve egy arisztokrata eljegyzése kapcsán).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése