2017. január 16., hétfő

Paula Sinzheimer grafológiával is foglalkozott

1890 májusában született Würzburgban zsidó borkereskedő lányaként. Mire betöltötte a 21. évét családi állapota: özvegy. Második férje Hugo Sinzheimer (1875–1945) jogász, jogtudós lett. 1913-ban házasodtak, első gyermekük 1914 tavaszán jött a világra. Ő nyolc éves lehetett, amikor a negyedik gyermekkel teljes lett a család.
Paula Sinzheimer
A Sinzheimer házaspár jobbnak látta, ha elhagyják Frankfurtot és a hitleri Németországot, így 1933-ban Hollandiában telepedtek le. A férjnek sikerült egyetemi tanári állást kapnia ott. Majd munkajogi könyvén dolgozott.
Kivándorlásukat követően Paula Sinzheimer a grafológiában mélyedt el, valamint fejlődéslélektani kutatásokban segédkezett az egyetemen. Ekkoriban már nagyszülők. Ám Paula folyamatosan képezte magát a grafológia terén, még akkor is, amikor már bujkálniuk kellett. 1945 májusában nagy megkönnyebbülés volt számukra, hogy négy gyermekük túlélte a szörnyűségeket. Még azon az őszön az addigra elismert munkajogász férj, 70 évesen elhunyt. Paula is 70 éves korában távozott el, 15 esztendővel később 1960 novemberében.
Legidősebb gyermekük élt a legtovább, Gertrud Mainzer emlékeiről mesélt e felvételen, melynek végén fotókat is mutatnak a családtagokról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése