2019. január 1., kedd

Mi legyen 2019 kiemelt grafológiatörténeti évfordulója?


Az elmúlt év végén tíz napon át lehetett szavazni a listán megjelölt 9 jeles személy és kerek évfordulója valamelyikére egy alkalommal a Grafológiai Hírközlő közreműködésével zajlott internetes szavazáson. A végeredmény már ismert.
Az év kiemelt grafológiatörténeti évfordulója 2019-ben 
Pinterits Károly születésének 150. évfordulója.

Azért vegyünk sorra minden jelöltet!
150 éve
1869. július 9-én született Broder Christiansen német filozófus és nyelvész. A grafológia terén is ténykedett, és nevét Elisabeth Carnappal közös munkáik révén tartjuk számon.
1869. október 4. született Budapesten Pinterits Károly tanár, aki írásszakértőként lett ismert. 1909-ben megjelent Írásvizsgálat című könyvében az elsők között publikált hazánkban a grafológiáról, teret és hitelt adva e szakterületnek.
125 éve
A másik magyar a szavazáson Soltész István, aki a papi hivatás mellett gyakorolta a kézírások tanulmányozását, s egy könyvet is közreadott e témakörben. 1894. január 23-án Losoncon született, és nemcsak születésének lesz hamarosan a kerek évfordulója, elhunytának 50. évfordulója idén novemberben lesz.
S következzen két neves grafológus a szomszédos Ausztriából!
Roda Wieser 1894. augusztus 27-én. született. Grafológusként és írásszakértőként is ténykedett Bécsben. A bűnözői magatartás jegyeit kutatta a kézírásban, és annak révén jutott el az alapritmus elméletéhez. (Az ő évfordulója lett a második a szavazáson!)
1894. december 11. Alfred Gernat születése napja. Az osztrák író és grafológus az íráselemezés gyakorlatával és elméletével foglalkozó könyveket is közreadott. Továbbá ő volt az, aki Goldziher Károlyné tanulmányához ismeretlen személyként Arany János kézírását vizsgálta.
100 éve
A jeles argentínai pszichológus és grafológus Amado J. Ballandras születésének centenáriuma lesz idén. 1919. március 17-én született Buenos Aires-ben, magyar és francia szülőktől.
(Érdekes hogy a szavazáskor csak születésnapokra érkezett voks. Mégis felsoroljuk azokat, akikre elhunytuk kerek évfordulója kapcsán emlékezhetünk ebben az esztendőben.)
50 éve 
Matilde Ras a spanyolnyelvű grafológia kiemelkedő személyisége 1969. április 2-án hunyt el. Edouard de Rougemont francia író, írásszakértő és a grafológia ismert képviselője 1969. június 10-én távozott az élők sorából.
25 éve
1994. július 26-án az USA egyik jeles grafológusa, Felix Klein hunyt el. Ő Bécsben született és 13 évesen kezdett elmélyedni a grafológiában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése