2015. augusztus 17., hétfő

Bendetz Móric grafológiai könyvei


Egy oldal A grafológia tankönyve
első füzetéből
Szorgos szerzőnek bizonyult Bendetz Móric, hiszen három könyve is elkészült kevesebb mint egy évtized alatt.
Az első 1935-ben jelent meg, s A grafológia tankönyve címet viselte. Ebben konkrét példákkal és írásmintákkal gazdagítva, remek didaktikai érzékkel vezeti be olvasóit a grafológia elméleti alapjainak megismerésébe. Az új ismeretek aktiválásához feladatokat is ad. (E könyve füzetekben is megjelent!)
1937-ben jelent meg a Grafológia a gyakorlatban. Bendetz a második könyvében rövid elméleti „ráhangolás” után 70 írásminta analízisét közli. A személyiségképeket magyarázatokkal bővíti, s ezáltal az íráselemzés „titkaiba” is bepillantást nyerhetnek az olvasók. A duktorok mind egyszerű emberek, nem hírességek. A többségük ún. normális személy, de akad közöttük patologikus és kriminális is.
„Első könyvem »A grafológia tankönyve« a tudományba való bevezetésül szolgált, annak alapvetését és rendszerezését nyujtotta, a »Grafológia a gyakorlatban« gyakorlati példák tömegével, teljesen kidolgozott és magyarázatokkal ellátott analizisekkel igyekezett az elméleti ismereteket demonstrálni.” írta dr. Bendetz Móric 1939 szeptemberében az akkor induló tanulmánysorozata első füzetének előszavába. A tanulmánysorozat hat füzetből állt, mely aztán egybekötve is kapható volt. A könyv alakban megjelent Grafológiai tanulmányok utószava 1940 júniusában íródott. Ebben Bendetz még két munkájának tervét említi. Mégis inkább A grafológia tankönyve átdolgozásával, második kiadásának előkészítésével foglalkozott. E könyve újabb megjelenését 1942-ben még megérhette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése