2015. november 30., hétfő

Julie Flanderkováról közelebbről



Talán szakmai berkekben ismert, hogy a Grafológia folyóiratban szorgosan publikáló Hornyák Ottília – aki nem mellesleg a Szlovákiai Magyar Grafológusok Szövetségének alapító-elnöke – is felvidéki magyar, így gyakorlatilag honfitársa volt Julie Flanderkovának. Amikor olvasta a Flanderkovát röviden bemutató blogbejegyzést, saját ismereteit is megosztotta velünk.
Íme:
Julie Flanderková a cseh grafológia oszlopos tagja volt. Egész életét ennek a tudománynak szentelte.  Még olvasni sem tudott, amikor a betűk alakja alapján már következtetéseket vont le az ismerősök s a családtagok jellemét illetően.​ Szilárd meggyőződése volt, hogy az úgynevezett negatív írásjelek tudatos „korrigálása” pozitív hatással lehet az egyén jellemére.
Csehországban ő volt a grafoterápia megalapítója. 1937-től írásszakértőként is működött. Itt megemlíteném, hogy mivel ezen a területen senki sem akadt, aki kellőképpen minősíthette volna szaktudását, a bíráló bizottság elnöke feleségének kézíráselemzését kapta feladatul, amelyet az illetékes urak nagy meglepetésére „élethűen” analizált.  Mire azzal vádolták, hogy a tökéletes jellemrajz mögött bizonyára titkos nyomozó közreműködése rejtőzik... 
Flanderková élete végéig publikált és oktatta a grafológiát.  
Hornyák Ottília elárulta azt is, hogy polcán ott van Flanderková könyve a Grafologie pro každého – Grafológia mindenkinek, mely a škola do kapsy, azaz a „zsebiskola” alcímet viseli, és mérete alapján valóban zsebre tehető, hiszen mindössze 10 x 14 cm-es.

Mindezt örömmel tettem közzé!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése