2019. október 10., csütörtök

Sittl és A kézírás csodája

Pinterits Károly Írásvizsgálat c. könyvének irodalomjegyzékében látva e sor „Sitt Károly: «Die Wunder der Handschrift 1881»” kíváncsi lettem: Ki lehet ez a magyaros nevű szerző?
Nos ő valójában a német Karl Sittl (keresztnevének latinos formája Carl) aki 1862. február 13-án született. Fő ténykedését tekintve klasszika-filológus volt. Doktorálását követően a würzburgi egyetemen tanított korai haláig. 37 évesen hunyt el 1889-ben.
Sittl több mint kétezer kötetes könyvtárát akkor egy lipcsei kiadó vásárolta meg, majd Amerikába került s most egy ohiói egyetem gyűjteményét gazdagítja. 
Ami Sittl saját szerzői műveit illeti, több könyve jelent meg az ókori görög és latin kultúrához köthető témákkal kapcsolatban. E tárgykörben foglalkozott nyelvészeti kérdésekkel, továbbá a görögök és rómaiak taglejtésével, mozdulataival is.
Sittl még nem volt húszéves, amikor Die Wunder de Handschrift (A kézírás csodája) című 163 oldalas könyvét kiadták. Néhány fejezetcíme magyarul: Hitetlenek és hibák; Műhelyem; Tárgyalóterem; Nők világa; Állami szakértő.
A könyvre egyébként a szerzőjével közel egykorú Eugen Schwiedland A grafológia címmel 1883-ban megjelent tanulmányában a következő megjegyzést teszi: „Egy bizonyos C. Sittl tollából két éve, német nyelven megjelent egy elegáns külsejű könyv, A kézírás csodái címmel, de meglehetősen nevetséges benyomást keltett.”
Sittlről arcképet közölni még az az egyetem sem tudott a honlapján, ahol valaha tanított. Az ohiói egyetem könyvtáránál leltem ezt az aláírást, amelyről joggal feltételezhető, hogy Dr. Karl Sittl kézjegye. Íme:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése