2019. november 1., péntek

Megszépült a síremlék

Hajós Alfréd az egyetlen leányt vette nőül ifj. dr. Balázs Dezső testvérei közül, s így került sógorságba a Balázs-Blockner fivérekkel. A neves olimpikon és építész végső nyughelye Budapesten a Kozma utcai izraelita temetőben, a Blockner családi sírboltban van. A Hajós Alfréd által tervezett családi síremlékről már közzétettem egy bejegyzést három esztendővel ezelőtt.

Ez a látvány már a múlté
Aztán, amint szerét ejthettem, a következő év márciusában ellátogattam a jeles grafológus és a híres sportoló sírjához kutató cimborám társaságában. Sajnos a síremléket, itt-ott meglazult márványlapokkal, összességében nem túl jó állapotban találtuk. Az emlékhely a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) gondozásába tartozott akkor, s tudomásunk szerint már addigra felmérték, hogy lenne tennivalójuk az állagmegóvás kapcsán. Bizonyára jó okkal, de nem siettek a felújítással. S mivel az idő haladt, ebben az esztendőben a Hajós Alfréd-síremlék már megmentésre szorult. Az életveszélyessé vált családi sírboltot eredeti állapotában állították vissza gyors ütemben, hogy a tervezett avatási ünnepségre elkészüljön.

Ezen a nyáron ugyanis Budapest adott otthont a Maccabi Európa Játékoknak, melyre a világ minden részéről érkeztek zsidó sportolók. Remek alkalom ehhez társítani a „magyar delfin” megújult síremlékének átadását és megemlékezni néhai kiváló sportemberünkről.
2019. július 31-én az avatási ünnepség valóban tiszteletre méltó módon zajlott. Ez a kisfilm, mely az eseményhez kapcsolódik alkalmat ad arra is, hogy a felújított síremléket megcsodálhassák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése