2015. április 6., hétfő

Kunffyné és a grafológia

A szépséges és művelt Tiller Ella 1901-ben lett Kunffy Lajos (1869–1962) festőművész felesége. Az újdonsült házasok Párizsba költöztek, ott született a fiúk is. Kunffy Lajosné (1881–1963) itt került kapcsolatba egy befolyásos spanyol gróf magyar származású özvegyével, aki megismertette őt a grafológiával. Elvitte neki Renée de Salberg könyvét, melynek tanulmányozásába kezdtek. Kis idő múltán Ella nagyon lelkesedett a grafológiáért, s amikor családjával 1914-ben hazaköltöztek már komoly tudása volt e téren. Akkor Budapesten laktak, s ott hamar híre terjedt ténykedésének, s többen kérték ki véleményét házasságkötés kapcsán vagy fontos állásokra való kinevezéshez.
Kunffyék még Párizsban ismerkedtek meg Jászi Oszkárral (1875–1957), majd idővel életre szóló barátságba kerültek. Annak húgával is kapcsolatba kerültek s ez minden bizonnyal Madzsarné Jászi Alice grafológia iránti érdeklődésére is hatással volt. 
A Kunffy-házaspár 1934-ben költözött Somogytúrra, a férj ott alkotott és gazdálkodott. Egykori otthonuk ma a Kunffy-emlékmúzeum része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése