2015. április 13., hétfő

Kunffyné alakja Rippl-Rónai képeken


Ripp-Rónai: Kunffyné
virágos kalapban
Rippl-Rónai József (1861-1927) még egy évtizeddel sem volt idősebb Kunffy Lajosnál (1869-1962), mégis Kunffy szüleinél találkoztak első ízben. Azt követően, hogy mindketten megjárták Párizst, megismerték Munkácsit és életüket a festészetnek szentelték, Somogy két festője gyakran találkozott. Míg Rippl-Rónai a magyar festészet kiemelkedő alakja lett, Kunffy nevét inkább a hozzáértők ismerik. A sors furcsa fintora, hogy az idős Kunffy kiállítást rendezhetett Kaposváron a Rippl-Rónairól elnevezett múzeumban.
Rippl-Rónai többször vendégeskedett nyaranta Somogytúron Kunffyéknál, s mi sem természetesebb, hogy a családtagok felbukkannak néhány képén.
 

Ripp-Rónai: Kunffyné
napernyővel
A grafológiával is foglalkozó Kunffy Lajosné szívesen ült modellt Rippl-Rónainak. A festő által készített portréi közül a legismertebb a Kunffyné virágos kalapban. Az 1907-ben készült pasztellkép modellje az akkor 26 év körüli fiatalasszony. (E kép kapcsán gyakran említik, hogy ne tekintsünk úgy rá, mint Kunffyné hiteles portréjára, csupán modellje volt.) Az a virágos kalap egy másik képen is szerepel, amikor is a festő 1910-ben olajképen napernyővel örökítette meg Kunffynét, a kép hátuljára pedig ezt írta Ripp-Rónai: „Zöld kendős nő virágos verandán”. Egy másik alkalommal pedig rózsás kalappal a fejénszült róla pasztellkép Rippl-Rónai által.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése