2019. január 23., szerda

Soltész István szülővárosa: Losonc

Amikor 125 esztendeje, 1894. január 23-én Soltész Endre építőmester és Olesch Vilma fia, Soltész István világra jött Losoncon, a város Nógrád vármegye losonci járásának a székhelye volt.
A történelmi Nógrád régiójának központja ma Dél-Szlovákia egyik legnagyobb városa.
A losonci gimnázium
az 1900-as évek elején
Az 1894-ben javarészt magyarok lakta felvidéki település történetében ahhoz az esztendőhöz jegyzik a krónikák, hogy elkészült el a Városháza. Két híresség neve is köthető ehhez az esztendőhöz. Valamivel Soltész születése előtt lett Jókai Mór Losonc díszpolgára. S ha már Komárom egyik neves szülötte került szóba, jöjjön egy másik! Lehár Ferenc a losonci katonaezred karmestere volt 1890-94 között, azon a tavaszon állt tovább. Bár mindebből az újszülött Soltész István mit sem érzékelhetett.
Ám miközben cseperedett Losoncon megtapasztalhatta Kármán József (1769–1795) író helyi kultuszát. A nagy múltú losonci gimnázium, amelyben Soltész István is érettségizett, évtizedekkel később a település legnevesebb szülöttének, Kármán Józsefnek a nevét vette fel. Ám akkoriban már Soltész István Bajnán élt és papi hivatása mellett a grafológiának is elkötelezettje volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése